Kiertue-elämää

Monen bändin unelma on pitkä ulkomaan kiertue. Tämä ei välttämättä ole edes niin vaikea toteuttaa, mutta kysyy bändiltä hieman organisointikykyä ja kärsivällisyyttä kontaktien hankkimisessa. Kokemattomalle bändille tosin voi tulla yllätyksenä, millaista elämä on pitkällä kiertueella.

Bussit ovat usein parhaat päivänsä nähneitä, ainakin jos bändillä ei ole varaa parhaisiin busseihin ja uran alkuvaiheessa hyvin harvalla bändillä on. Band BusesBusseissa on usein monenlaisia vikoja ja välillä ihmetellään miten seuraavalle keikkapaikalle päästään. Yllättävän harvoin kuitenkin keikka peruuntuu bussin hajoamisen takia, yleensä aina jotenkin päästään seuraavaan kohteeseen ja keikka onneksi tapahtuu.

Uran alkuvaiheessa keikkapaikoilta on myöskään turha odottaa kovin kummoista glamööriä. Takahuoneet ovat usein pieniä ja ahtaita, niissä saattaa olla hometta tai muuten vain törkyistä. Keikkapaikat saattavat näyttää lähiräkälöiltä (joillaisia ne saattavat myös ollakin). Roudaukset ovet äärimmäisen hankalia ja usein niissä ei ole tarpeeksi apukäsiä auttamassa. Lavat ovat pieniä ja tekniikka saattaa olla entisestä Neuvostoliitosta hankittua. Ei tämäkään estä keikkaa tapahtumasta, sisulla mennään eteenpäin ja nämä pienet vaikeudet usein vain kasvattavat bändin yhteishenkeä.

Tyypillinen päivä kiertueella alkaa huonosti nukutun yön jälkeen punkasta heräämiseen, tämän jälkeen tarkistetaan onko bussin pysähtyminen johtunut tauosta, vai ollaanko jo peräti keikkapaikalla. Ensimmäisenä yleensä etsitään vessa, oltiin sitten missä tahansa, sillä hyvin harvassa keikkabussissa on sallittua käyttää vessaa muuhun kuin pissaamiseen. Sitten etsitään aamiaista ja tutkaillaan päivän keikkapaikkaa. Jos bändillä on oma tekniikkaryhmä mukana, he ovat usein tässä vaiheessa jo rakentamassa tekniikkaa. Bändi odottelee ja tappaa aikaa kukin parhaaksi katsomallaan tavalla (usein miten rahapelit ja nettikasinot ovat suosituimpia ajan tappo tapoja.), sitten tekniikan valmistuttua on aika tehdä soundcheck. Checkin jälkeen on usein tarjolla jotain ruokaa, jonka laatu vaihtelee valtavasti. Sitten ovet aukeavat ja bändit esiintyvät.

Keikan jälkeen tekniikka tai bändi kasaa bändin tekniikan ja se roudataan bussiin tai bussin perässä kulkevaan traileriin. Tämän jälkeen usein bändi nauttii työnsä hedelmistä ja seurustelee yleisön kanssa sekä ehkä nauttii hieman juomia. Sitten onkin aika siirtyä aloittaa siirtymä seuraavalle keikkapaikalle ja sama päivä murmelina alkaa taas. Kaikille tämä elämä ei sovi, mutta ne joille se sopii yleensä nauttivat siitä suunnattomasti.

Leave a Reply