Rockbändin kanssa keikkailu

Monta kertaa ensimmäisiä keikkojaan tekevän rockbändin tunnistaa keikkapaikalla heti. Heillä ei tunnu olevan oikein minkäänlaista käsitystä miten keikkailu toimii, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä. Paikalle tullaan myöhässä ja huonosti valmistautuneina.

Ensimmäiseksi lähdetään jo siitä, että keikkaan valmistautuminen alkaa jo hyvissä ajoin ennen keikkaa. Biisit harjoitellaan treenikämpällä siihen kuntoon, että niitä ei tarvitse enää treenata soundcheckissä. Soittokamat gigpakataan hyvin jo treenikämpällä ja laitetaan autoon järkevässä järjestyksessä niin, ettei mikään hajoa kuljetuksen aikana. Keikkapaikalle saavuttaessa on hyvä ihan ensin käydä sisällä tervehtimässä talon henkilökuntaa ja kysyä voiko roudauksen jo aloittaa ja jos olette esimerkiksi lämmittelemässä jotain tunnetumpaa bändiä, voitte kysyä mihin voitte soittokamanne roudata, niin etteivät ne ole kenenkään tiellä. Aloittevalla bändillä ei välttämättä ole varaa flight caseihin, mutta mikään ei anna amatöörimäisempää kuvaa kuin Siwan muovikassit (joissa piuhat ja pedaalit myös rikkoutuvat huomattavasti helpommin. Näiden sijaan kannattaa käyttää vaikka matkalaukkua tai jostain rautakaupasta ostettua halpaa kovaa salkkua.

Lämmittelypesteissä omat soittimet kannattaa valmistella mahdollisimman paljon valmiiksi sinä aikana kun pääesiintyjä tekee omaa soundcheckiään. Kun saatte lavan käyttöönne viekää soittokamanne sinne mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Älkää soitelko mitään turhia, mikään ei ole ärsyttävämpää kuin rumpujaan takova rumpali tai kitaraansa rämpyttävä kitaristi silloin kuin pitää keskustella soundcheckiin liittyvistä asioista. Kuunnelkaa talon teknikon tai miksaajan antamia ohjeita soundcheckin aikana ja soittakaa vain silloin kun hän pyytää teitä soittamaan. Pitäkää soundcheckin niin lyhyenä kuin mahdollista, siellä ei ole tarkoitus harjoitella biisejä vaan testata toimiiko kaikki ja pistää teidän lavakuuntelunne (monitorointi) kuntoon.

Soundcheckin jälkeen selvittäkää takahuone ja ruokailuasiat, nämä riippuvat yleensä täysin siitä mitä olette sopineet keikkapaikan kanssa ja oletteko siellä omalla keikallanne tai lämmittelemässä. Jos olette lämmittelybändinä, saattaa hyvinkin olla, että teillä ei ole omaa takahuonetta. Usein pienet takahuoneet varataan kokonaan pääesiintyjän käyttöön, vaikka tämä tuntuukin epäreilulta kunnioittaa sitä, sillä tällä tavalla teidät otetaan lämmittelemään toisenkin kerran.

Keikan jälkeen ei ketään tietenkään huvita roudata, mutta jos jälkeenne esiintyy bändi purkakaa omat laitteenne heti keikan jälkeen (jos ei muuta ole sovittu). Älkää jääkö lavalla pakkaamaan, vaan viekää tavaranne jonnekin sivummalle ja pakatkaa ne siellä, vaihtoajat ovat usein tiukkoja ja muut esiintyjät eivät voi aloittaa omaa linjacheckiään ennen kuin te olette lavalta pois.

Leave a Reply