Rockbändin toiminnan rahoittaminen

Jos bändi haluaa toimia missään määrin ammattimaisesti tarvii sen jossain vaiheessa miettiä sitä hieman ikävämpää puolta, eli bisnespuolta. Tietysti jos bändi on kiva harrastus jonka kanssa käydään välillä soittelemassa, ei tätä puolta kannata miettiä liikaa, mutta jos bändin on tarkoitus julkaista musiikkia ja kiertää keikoilla, tämä on hyvin tärkeä osa bändin toimintaa.

Perinteinen tapa rahoittaa bändin toimintaa on tietysti myydä bändin tuotteita. Tätä tekevät kaikki menestyvät bändit ja siitä on tullut suurimmalle osalle suurin tuloerä. t-shirtsBändin alkutaipaleella ilmeisin vaihtoehto on tietysti t-paidat, jotka toimivat sekä tuloeränä ja mainoksena bändille. Näiden lisäksi kannattaa teetättää muitakin myyntiartikkeleita joita on halpa teettää, kuten esimerkiksi lippiksiä, pinssejä, patcheja yms. näitä pystyy teettämään halvalla ja niistä saa jonkin verran tuloa bändille. Luonnollisesti myös bändin äänitteet ovat kannattava myyntiartikkeli, niistä on mahdollista teettää erikoisversioita ja esimerkiksi vinyylilevyt ja c-kasetit ovat tällä hetkellä hyvinkin haluttu ja kannattava myyntiartikkeli.

Nämä kaikki toimivat jossain määrin siihen asti kunnes tulee kutsu ensimmäiselle kiertueelle. Bändin alkuvaiheessa on melko turha olettaa pääsevänsä kiertueelle headlinerina tai edes niin, että bändille maksetaan. Yleensä näille kiertueille tämä illan avausbändi joutuu vielä maksamaan nk. kynnysrahan (ei tosin aina), ja tämän päälle vielä omat kulunsa (esimerkiksi bussi, lennot yms.). Tässä tilanteessa jos bändillä on levy-yhtiö, he antavat usein kiertuetukea, samoin sitä voi saada myös jälkikäteen erilaisilta musiikin vientiä edistäviltä tahoilta, mutta jälkikäteen saatu tuki ei hirveästi auta kun monet kulut täytyy maksaa etukäteen. Tällöin bändin kannattaa miettiä jopa luoton ottamista, koska kiertue on usein hyvinkin kannattava sijoitus, pankista voi hakea lainaa netistä tai sitten käyttää jotain muuta luottolaitosta kuten Kulutusluotto heti tai hae lainaa rahoitukseen.

Bändin kiertäessa enemmän, rahoitus muuttuu usein helpommaksi, koska bändin tunnettavuus nousee ja bändin oheistuotteetkin myyvät enemmän. Parhaimmillaan bändit pystyvät myymään pelkästään oheistuotteita siinä määrin, että niillä voidaan rahoittaa koko bändin toiminta ja kiertäminen. Tässä vaiheessa bändi tarvitsee viimeistään jo managerin joka hoitaa rahavirrat ja pitää huolen ettei niitä tärvätä johonkin turhaan.

Leave a Reply